Kunnen we nog voluit leven in crisistijd?

De methodiek ‘Voluit Leven’ (ontwikkeld door Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen) is een goed toepasbare methodiek, met veel elementen uit de positieve psychologie en de Acceptance & Compliance Therapy, die ik al jaren gebruik in mijn praktijk. Een belangrijk aspect in deze methodiek is dat het belangrijk is om in contact te staan met je waarden en naar je waarden te leven. ‘Waarden geven aan wat je het allerbelangrijkste vindt in het leven, wat voor jou het leven de moeite waard maakt, wat jou inspireert. Waarden zijn als de vier windrichtingen. Ze helpen je om de richting te bepalen’(met dank aan ‘Voluit Leven’).
De corona-epidemie stelt ons allemaal voor uitdagingen en misschien wel voor de vraag: “Kan ik nu nog wel naar mijn waarden leven?”. Het is ook niet eenvoudig om te bepalen wat je waarden zijn. Waarden zijn namelijk geen doelen en ook geen gevoelens. Waarden staan los van het resultaat en je kiest ze niet met je verstand. Ikzelf heb de bovenstaande vraag regelmatig voorbij zien komen in de afgelopen maanden. Eén van mijn waarden is namelijk dat ik met volledige aandacht in contact wil zijn en blijven met mijn dierbaren. Nou, daar hebben we wel een uitdaging te pakken in deze periode, zeker nu de besmettingscijfers ons er weer toe aanzetten om sociale contacten te minimaliseren. Blijft mijn waarde nu nog intact, kan ik nog leven naar mijn waarde?
Eerlijk gezegd, nee. Ik kan onder de huidige omstandigheden geen volledige invulling geven aan deze waarde, op de manier waarop ik dit graag zou willen. Dichtbij, zodat ik iemand kan aanraken terwijl deze persoon zijn of haar verhaal met mij deelt. Misschien samen genieten van een hapje of een drankje, samen voluit lachen en soms huilen om wat er zo voorbij komt. Dit kan nu even niet. Niet omdat iemand tegen mij zegt dat het niet kan, maar omdat ik hier voor kies. Want naast deze waarde heb ik nog andere waarden en één daarvan is dat ik zorg wil dragen voor mijn fysieke en mentale gezondheid en daar waar ik dat kan ook voor de gezondheid van anderen. Voor mijn kind, mijn lief, mijn familie, mijn vrienden, mijn cliënten én ja ook voor de mensen die ik zomaar ergens kan tegenkomen. Deze waarde maakt in de huidige tijd dat ik kies voor afstand, minimalisering van contacten, ook al doet het pijn en schuurt het met een andere waarde in mijn leven. Het leven is niet eenvoudig, we moeten keer op keer keuzes maken. Maar in contact staan met én diep geworteld zijn in je waarden, maakt je sterker. En als je steviger staat kun je anderen ook beter ondersteuning bieden, je dierbaren b.v. Waarden kun je altijd toepassen, ook als het leven tegen zit.

Aggi Ekelhoff

aggi

Mijn naam is Aggi Ekelhoff (1965), geboren en getogen in Zuid-Limburg en sinds 1991 met veel plezier woonachtig en werkzaam in de regio Haaglanden. Ik ben een trotse alleenstaande moeder van een volwassen, studerende zoon. Ik geniet van lezen, naar mooie voorstellingen gaan, wandelen met mijn hond, mooie gesprekken met vrienden onder het genot van een hapje/drankje en kijken naar goeie detectives op tv.