Hoop in tijden van corona

In hele korte tijd zijn we allen geconfronteerd met een situatie die ons een gevoel van machteloosheid geeft. Het corona-virus maakt geen onderscheid tussen wie er besmet raakt en wie niet.
Hierdoor zijn regeringen over de hele wereld genoodzaakt om maatregelen te treffen die ons leven behoorlijk op zijn kop zetten. Social distancing, thuis werken en ’thuis naar school’, geen theater-/bioscoop- of sportuitje meer en familiecontacten die we op andere manieren dan fysiek moeten onderhouden. Vroeg of laat worden we waarschijnlijk ook geconfronteerd met zieken in onze directe omgeving, sommige met lichte klachten maar helaas ook personen met ernstige klachten. Ja, ons leven is niet meer hetzelfde als enkele weken geleden.
Het gevoel van machteloosheid treft ons allemaal en in de afgelopen dagen heb ik gemerkt dat ook ik hier last van had. Frustratie over al die dingen die je niet kunt controleren, niet kunt beïnvloeden, het kan je lange tijd behoorlijk bezig houden. Ik heb toen besloten om mezelf meer rust te geven en een onderscheid te maken tussen die dingen die ik wel kan beïnvloeden en die dingen die ik niet kan beïnvloeden. En het helpt….. er is meer rust en er is aanvaarding. Vanuit aanvaarding wordt de wereld overzichtelijker, minder beangstigend en hoopgevend. Want aanvaarding van wat je niet kunt beïnvloeden om dit vervolgens los te kunnen laten biedt ook ruimte aan datgene waar jij wel iets mee kunt doen.

Waar heb je geen controle over (en neem je voor dit los te laten)?
Of anderen de regels van ‘social distancing’ volgen.
Voorspellen wat er gaat gebeuren.
Het gedrag van anderen.
De motieven van anderen.
De hoeveelheid toiletpapier op voorraad in de winkel.
Hoe lang deze situatie gaat duren.
Hoe anderen reageren.

Waar heb je wel controle over (en neem je voor hierop te focussen)?
Je eigen positieve attitude.
Het nieuws niet meer volgen op tv of radio.
Je ‘social media’ tijd beperken.
Leuke dingen bedenken die je thuis kunt doen.
Je eigen ‘social distancing’.
Hoe jij gevolg geeft aan de maatregelen rondom corona.
Je eigen vriendelijkheid en manier van omgaan met de situatie.

Richt je dus op dat waar je wel controle over hebt, zorg goed voor jezelf en je dierbaren en blijf gezond.

Aggi Ekelhoff

aggi

Mijn naam is Aggi Ekelhoff (1965), geboren en getogen in Zuid-Limburg en sinds 1991 met veel plezier woonachtig en werkzaam in de regio Haaglanden. Ik ben een trotse alleenstaande moeder van een volwassen, studerende zoon. Ik geniet van lezen, naar mooie voorstellingen gaan, wandelen met mijn hond, mooie gesprekken met vrienden onder het genot van een hapje/drankje en kijken naar goeie detectives op tv.